Korai iskolaelhagyás

A társadalmi esélyteremtés növelése az Európai Uniós törekvésekkel összhangban a TKA Tudásmenedzsment Csoport kiemelt céljai közt is szerepel.

Eszközök és jó gyakorlatok

Az ESLplus projekt jógyakorlat gyűjteménye és személyes videó történetei

A Tempus Közalapítvány koordinálásával megvalósult ESLplus projekt (ESL = early school leaving = korai iskolaelhagyás) keretében létrehozott ESLplus portál célja aktívan hozzájárulni az iskolát végzettség nélkül elhagyó diákok számának csökkentéséhez azáltal, hogy gyakorlati segítséget nyújt az ezen diákokkal foglalkozó szakembereknek.

A portál tartalma jól használható érzékenyítésre és inspirálódásra a mindennapi munka során a témában, képzési programok tervezéséhez, szemléltető anyagok kiválasztására tréningekhez, nemzetközi összehasonlító statisztikai elemzések készítésére.

A jó gyakorlat gyűjteményben európai tanárok, iskolák, oktatásirányítók bevált megoldásait ismerhetik meg és inspiráló személyes történeteket nézhetnek meg vagy olvashatnak tanároktól és diákoktól rövid videók és írott történetek formájában.

A CroCooS projekt eszköztára

A CroCooS - Előzzük meg a lemorzsolódást! című projekt célja egy intézményi korai jelző- és beavatkozási rendszer kidolgozása, és három országban történő tesztelése volt a partner országokban már működő adatok összegyűjtése és elemzése alapján. A CroCooS Eszköztár a lemorzsolódás megelőzését célzó gyakorlati megoldások gyűjteménye. Az adatbázisban egyszerű eszközöket talál, melyek intézményi használatát a részletes Útmutató áttanulmányozása után javasoljuk.


Hasznos anyagok

Tudástár

Az ESLplus portál

  • Az ESLplus portál könyvtára: HU, EN
  • Az ESLplus portál szakmai szószedete: HU, EN
  • Az ESLplus portál interaktív statisztikái a témában: EN

A Tempus Közalapítvány koordinálásával megvalósult ESLplus projekt (ESL = early school leaving = korai iskolaelhagyás) keretében létrehozott ESLplus portál célja aktívan hozzájárulni az iskolát végzettség nélkül elhagyó diákok számának csökkentéséhez azáltal, hogy gyakorlati segítséget nyújt az ezen diákokkal foglalkozó szakembereknek.

A portál tartalma jól használható érzékenyítésre és inspirálódásra a mindennapi munka során a témában, képzési programok tervezéséhez, szemléltető anyagok kiválasztására tréningekhez, nemzetközi összehasonlító statisztikai elemzések készítésére.

Online könyvtár minőségi tartalommal szolgál a téma mélyebb megértéséhez, a szakmai szószedet a korai iskolaelhagyás témájához kapcsolódó leggyakoribb kifejezések köréből áll. Egy interaktív európai statisztikai „játszótér” segíti a téma kutatóinak, szakpolitika alkotóinak, és a szaksajtó munkatársainak munkáját.

A CrooCooS projekt Tudástára

A CroCooS - Előzzük meg a lemorzsolódást! című projekt célja egy intézményi korai jelző- és beavatkozási rendszer kidolgozása, és három országban történő tesztelése volt a partner országokban már működő adatok összegyűjtése és elemzése alapján. A Tudástár a projekt időszaka során feltárt, a korai iskolaelhagyás és lemorzsolódás kapcsán kulcstényezőként megfogalmazott jelenségekhez, folyamatokhoz kínál szakértői háttéranyagokat, szakirodalmat, szakmai böngészőt.

Erasmus+ projekttermékek #iskolai lemorzsolódás

Kíváncsi, mi minden készült az Erasmus+ projektek keretében? Böngésszen projekttermék válogatásunkban!

Az alábbi leírásokból innovatív módszertanokat, applikációkat, társasjátékokat, tananyagokat, kurzusokat és számos más hasznos terméket ismerhet meg megvalósult Erasmus+ projektekből az oktatás, képzés és ifjúság területein. Az összegyűjtött anyagok bárki számára elérhetők és hasznosíthatók.

Inspirálódjon az Erasmus+ projekttermékekkel!


Kiadványok

A korai iskolaelhagyás megelőzése - Erasmus+ projektek tükrében (2018)

A kiadvány egyszerre szól a lemorzsolódásról mint folyamatról, eseményről vagy éppen döntésről; a korai iskolaelhagyásról mint statisztikai fogalomról; de néhány példán és jó gyakorlaton keresztül leginkább arról, milyen eszközeink, módszereink és lehetőségeink vannak arra, hogy ezeket elkerüljük

Minden diák számít! (2017)

A kiadvány az Európai Bizottság által támogatott három éves CroCooS – Előzzük meg a lemorzsolódást! (Szektorközi együttműködéssel a korai iskolaelhagyás megelőzéséért) című projekt megvalósítását mutatja be. A 2014 és 2017 tavasza között zajló pedagógiai kísérlet három kelet-közép-európai ország – Szerbia, Szlovénia és Magyarország – szoros együttműködésére épült, melyet a dán és holland partnerek segítettek.

Végzettséget mindenkinek! - Kutatási eredmények, esetleírások, helyi kezdeményezések a korai iskolaelhagyás témájában (2014)

A korai iskolaelhagyás problémakörét hazai és nemzetközi kutatási tevékenységgel és széles körű társadalmi konzultációval körbejáró projekt egyik eredménye a Végzettséget mindenkinek! Kutatási eredmények, esetleírások, helyi kezdeményezések a korai iskolaelhagyás témájában című kiadvány.

Az I. és a III. fejezetekben szakmai körképet olvashat, a II. fejezetben a konferenciák, műhelymunkák, szakmai beszélgetések gazdag élményanyagát találja. A II. fejezet így kötetlenebb műfajú, a helyi kezdeményezések és az egyéni vélemények továbbadását előtérbe helyező színes mozaikkép. A melléklet egyrészt esetleírásokat tartalmaz, amelyekkel szembesülni szívszorító, de nem megkerülhető élmény: érteni, látni, tudni kell, hogy ki és milyen sors áll egy „eset" mögött. A mellékletben találja annak a további böngészésre érdemes „kincsesbányának" az elemeit is, amely a kötet kereteibe nem fért bele, de ami miatt az olvasó talán kedvet kap felkeresni a projekt honlapját.


Rendezvények

Alma a fán – Fókuszban a korai iskolaelhagyás – Műhelysorozat:

Leiner Károly: Az én gyerekeim" - könyvbemutató és esettanulmányok feldolgozása (2016.03.31.)

Bullying/kortárs bántalmazás – zaklatás az iskolában, vagy már az óvodában is?- I. (2016.04.28.)

Bullying/kortárs bántalmazás – zaklatás az iskolában, vagy már az óvodában is?- II. (2016.06.02.)

Pályaorientáció (2016.09.22.)

Konfliktushelyzetek kezelése kommunikációs módszerekkel (2016.10.27.)

Korai jelzőrendszerek – hazai és nemzetközi áttekintés (2016.11.24.)

Eszközök és átvehető jó példák a korai iskolaelhagyás megelőzésére (2017.02.23.)

Reziliencia fejlesztéssel és érzelmi neveléssel a korai iskolaelhagyás ellen (2017.03.30.)

Korai jelzőrendszerek fejlesztését támogató eszközök (2017.06.16.)

Kommunikációval a korai iskolaelhagyás elleni küzdelem támogatásáért (2017.10.26.)

Együtt a boldogabb iskolákért! - Partners Hungary Alapítvány és a Békés Iskolák program (2017.11.29.)

Korai jelzőrendszer kiépítése egy iskolában – gyakorlati tapasztalatok a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Pogány Frigyes Szakgimnáziuma munkatársaitól (2018.02.15.)

ESLplus portál – on-line jó gyakorlatok off-line (2018.04.23.)

Erasmus+ konferencia

Hogyan segíthet az Erasmus+ program a korai iskolaelhagyás megelőzésében? (2017.12.11.)

Az Európai Bizottság által meghirdetett kiemelt szakpolitikai irány, a korai iskolaelhagyás megelőzésének témájában szervezett a Tempus Közalapítvány szemináriumot. Előadásokra, szakértői kerekasztalra és projektbemutatókra vártuk mindazokat, akik egy komplex képet szerettek volna kapni a szakterületről.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×